A most induló Geomatech program segítségével a gyerekek a számukra szokásos eszközökön is találkozhatnak a matematikával – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. A program a természettudományos tárgyak népszerűsítését tűzte ki célul.

 

Sok nehézséggel küzd ma a természettudomány-oktatás, a figyelem elfordult a területtől – mondta Pálinkás József. Az okok között említette, hogy a 90-es évek előtt a természettudományos képzések révén mások voltak a lehetőségek, a jogi, közgazdasági tanulmányokkal „nem nyílt ki úgy a világ”. Másrészt kevés figyelmet fordítottunk arra, hogy megváltozott az életünk, a fiatalok nem találkoznak azokkal a jelenségekkel, amelyek felkeltenék az érdeklődésüket; ma az iskolákban gyakorlatilag nem végeznek kísérleteket – folytatta. Az oktatás elment afelé, hogy a kitűnő elméleteket megmagyarázzák, de ez a gyerekeket „nem hozza lázba”.

Kiemelte: vissza kell térni a gyakorlatorientált, problémaalapú oktatáshoz, ami nem csupán pénz, hanem szemlélet kérdésre is. "Most hideg van, látjuk, hogy megfagy a víz", de a fiatalok, különösen a nagyvárosokban élők ma egyáltalán nem találkoznak a természettudomány leírta jelenségekkel – tette hozzá.

Addig nem is változik meg a helyzet, míg legalább egy természettudományos tárgyból nem lesz kötelező az érettségi – jelentette ki Pálinkás József a Ma reggelben.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Tuesday the 19th. .