A gazdasági élénkülés halvány nyomai már látszódnak a foglalkoztatási adatokon, amelyek természetesen köszönő viszonyban sincsenek a kormányzati sikerpropagandában hangoztatott számokkal. Az átlagbér bruttó 229800 forint.


"A nemzetgazdaságban - a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - az átlagkeresetek 1,8%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest." - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Ez a növekmény a nulla százalék körüli inflációval számolva lényegében nettó reálbér-emelkedésnek felel meg, valójában azonban erről szó sincs. A defláció veszélyét is magában hordozó pénzromlási mutatók a kormányzat erőszakos piaci beavatkozásának következménye, nem a gazdasági fejlődés velejárója. A rezsicsökkentés árleszorító hatását figyelmen kívül hagyó maginflációs index most is 3 százalék körüli pénzromlást jelez, vagyis az év első hónapjaiban 1 százalék körüli volt a fizetések értéktelenedése.

Korábban több szakértő is támadta már a KSH kereseti meridiánra vonatkozó adatait, mivel a számokból nem derül ki, az átlag-kereset mennyire elterjedt a munkavállalók között, konkrétabban: hányan keresnek ennyit ma Magyarországon. Más vizsgálatokból ugyanis egyértelműen kiderült: az aktív, dolgozó népesség közel 60 százaléka az átlagként beállított, bruttó 229 800 forintnál kevesebbet kap kézhez havonta.

Szintén gyakori támadás tárgya a foglalkoztatottságról szóló hivatali beszámoló. A munkavállalók önbevalláson alapuló, a külföldön munkát vállalókat is a magyar adatokhoz soroló statisztikák rendre a kormányzati sikerpropaganda által kommunikált, 4 millió fölötti munkavállalói számot mutatják. Azonban a cégek és hivatalok kötelező adatszolgáltatásán nyugvó statisztika messze elmarad - még a közfoglalkoztatottak beszámításával együtt is - a fenti adattól. 2014. első negyedévében 2.809.500 foglalkoztatottat regisztrált a Statisztikai Hivatal, a tavalyi 2,6 millióval szemben. Apró szépséghiba, hogy az idei adatot az év elején amúgy pangó közmunkaprogramok kampányidőszak miatt felturbózása nyomja. Ismeretes: a korábban megszokott néhány tízezer közmunkás helyett a kampányban a kormány 200 ezresre bővítette a létszámot, igaz, legtöbbjüknek értelmes munkát nem tudtak adni.

Ennek ellenére minimális bővülés megfigyelhető a magánszektorban is: a vállalkozások hozzávetőleg 28 ezer új munkahelyet teremtettek az elmúlt egy év során. Ez - bár meg sem közelíti a korábbi, egymillió új munkahelyről szóló ígéretek szintjét -, legalább nem a korábbi évek szűkülő munkaerőpiacáról ad hírt. 

 

Forrás: stop.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 26th. .