Nagy-Britanniában az Európa- és bevándorlás-ellenes Függetlenségi Párt, a UKIP nyerte az Európai Parlamenti választásokat. A kormányzó konzervatívok és az ellenzéki Munkáspárt a második helyért csatázott, míg a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberális Demokraták még hagyományos fellegváraikban is vesztettek. 

 

"Nem akarok románt - értsd bármilyen kelet-európait - szomszédnak" - mondta nemrég Nigel Farage, a brit Függetlenségi Párt, a UKIP vezére és úgy tűnik, a brit választóknak nagyon is tetszik az üzenet.

Nagy-Britanniában már a szavazatszámlálás vége előtt világossá vált, hogy a UKIP nyerte a brit Európai Parlamenti mandátumok többségét, így képviselői még hangosabban bírálhatják Strasbourgban és Brüsszelben az európai politikát - bár, ironikus módon - statisztikák szerint a brit képviselők közül épp ők azok, akik a legritkábban járnak be szavazni, és akik a legliberálisabban bánnak a költségelszámolással.

A BBC térképén Nagy-Britannia területének jelentős része UKIP-lilára változott. 108 éve nem volt olyan, hogy ne a konzervatívok vagy a munkáspártiak nyertek volna egy brit választást. 

Ez a két párt most a második helyért csatázott, miközben a Liberális Demokraták - akik kényszerkoalícióra léptek a konzervatívokkal elvesztették hagyományos fellegvárukat, Dél-nyugat Angliát. Érdekes módon ez a régió kap regionális támogatást az EU-tól, de ez nem zavarta a választókat abban, hogy az Európa-ellenes UKIP-et támogassák. A liberálisoknál még a Zöld Párt is jobban szerepelt.

A Függetlenségi Párt így hasonlóan a francia Nemzeti Fronthoz nagy sikert ért el a Nagy-Britanniában már csütörtökön megtartott, de csak most összesített Európai Parlamenti választáson.

Nigel Farage pártvezér az éjszaka még nem akart előre inni a medve bőrére, de azt mondta, pártja földrengést okoz a brit politikában.

Kommentátorok szerint sok választó a politikai elit elleni tiltakozásból szavazott a UKIP-re - mint ahogy 1999-ben Ausztriában a Szabadságpártra. A kelet-angliai Essex grófságban - ahol különösen erős a párt - az elmúlt héten kérdezett választók, ugyanazt ismételték: elegük van a bevándorlókból, akik szerintük visszaélnek a jóléti rendszerrel és akikhez kulturálisan nem kötődnek és elegük van a politikusokból, akik nem hallgatnak rájuk.

Forrás: inforadio.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Monday the 29th. .