A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata egy közleményben aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a kormány hétről hétre megsérti a sajtószabadságot, és intézkedéseiben hátráltatja a hátrányos helyzetű csoportok, a szegénység elleni önszerveződések munkáját. Ezért arra kérik az illetékeseket, hogy függesszék fel beavatkozásukat az erre irányuló pályázati forrásokkal szemben. Ahogy fogalmaznak, Magyarországnak bocsánatot kérő diplomáciai magatartást kell tanúsítani Norvégia felé.


A közlemény:  

Mi, fiatal érdekvédők, mint a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozatának és a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség vezetőségének tagjai, kifejezésre szeretnénk juttatni növekvő elbizonytalanodásunkat és aggodalmunkat azon kormányzati hozzáállás és intézkedések miatt, mely már szinte újra és újra, sorozatosan a demokrácia megsértésére irányulnak.

Valótlan, képzelt identitásokra hivatkozva hónapról – hónapra, hétről hétre történnek azon cselekmények, melyek közvetlen vagy közvetett módon például a sajtószabadságot sértik meg, vagy más államok segítségnyújtását megkérdőjelezik. Ezen intézkedésekkel a demokratikus működés kereteinek határát átlépik.

A magyar állampolgárok azon csoportja, kiknek tagjai a társadalomért, a szegénység ellen, az önszerveződésért, a hátrányos helyzetű csoportokért küzdenek; a magyar államtól egyre csökkenő támogatást kapnak, illetve nem kapnak. Ezekért a célokért segítő kezet többek között a Norvég Civil Támogatási Alap nyújt.

Miközben Norvégia, mint demokratikusan működő, példaértékű állam úgy ítélte, hogy a magyarországi civil szervezetek esélyre érdemesek a túlélésre és szakmai fejlődésre, a magyar politikai vezetés vélt háttérkapcsolatokra hivatkozva, álságos módon kritizálja a támogatást és ellehetetleníteni igyekszik a támogatott programokat.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (KEHI) a Norvég Civil Támogatásai Alap kapcsán kezdeményezett ellenőrzésre nincs jogosultsága, az ellenőrizni kívánt szervezetek által felhasznált összeg nem a magyar költségvetésből származik.

A civil szervezetekben dolgozók megfélemlítése és ellehetetlenítése minden magyar állampolgárt érintő ügy, ezért kérjük, hogy az említett pályázati forrással kapcsolatos beavatkozásokat függessze fel a kormány, továbbá elvárásunk, hogy Norvégia felé a két ország közötti hagyományosan jó és baráti kapcsolat megőrzése céljából a szükséges bocsánatot kérő diplomáciai magatartást tanúsítsa!

Bízunk abban, hogy a civil szektor fenyegetettsége Magyarországon rövid időn belül megszűnik, a társadalom tagjainak és a demokratikus jogok megbecsülése helyreáll. Amennyiben ez nem valósul meg, csalódottságunkat kifejezésre juttatjuk és szolidaritásra hívunk.

Budapest, 2014.06.23.

MSZSZ Ifi Tagozat

Forrás: muon.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 28th. .