Munkáltató szabályzatban év végi jutalmat "egységesen" oszt a munkavállalóknak, plusz 1 havi bér formájában, évi egyszeri alkalommal (13. havi fizetés). Dönthet-e úgy a munkáltató, a hatályos törvényi szabályozást betartva, hogy módosítja a "jutalom szabályzatot" aszerint, hogy a jövőben munkavállalók év végén választhatnak, és írásban jelzik a munkáltatónak, hogy bér formájában kívánja megkapni az esedékes jutalmat, vagy egyéb, törvény által biztosított juttatás, például kedvezményes adózású/adómentes juttatás formájában? Azzal, hogy ez utóbbi esetben nagyobb összeget kap "kézhez" a bérhez képest?  


A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) II. fejezete nevesíti a jognyilatkozatok eseteit.
Az Mt. 16. § (1) bekezdés értelmében egyoldalú kötelezettségvállalás (a továbbiakban: kötelezettségvállalás) alapján a jogosult elfogadására tekintet nélkül követelhető a vállalt kötelezettség teljesítése. A munkavállaló érvényesen csak munkaviszonyra vonatkozó szabály kifejezett rendelkezése alapján tehet kötelezettségvállalást tartalmazó jognyilatkozatot.

A (2) bekezdés szerint a kötelezettségvállalás a jogosult terhére módosítható vagy azonnali hatállyal felmondható, ha a jognyilatkozatot tevő körülményeiben a közlést követően olyan lényeges változás következett be, amely a kötelezettség teljesítését lehetetlenné tenné vagy aránytalan sérelemmel járna.

A (3) bekezdés alapján a kötelezettségvállalásra egyebekben az egyoldalú jognyilatkozatra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni, azzal az eltéréssel, hogy a kötelezett nem hivatkozhat jognyilatkozata hatálytalanságára, hogy a jogosulttal való közlés nem, vagy nem szabályszerűen történt.

Az Mt. 17. §-a pedig kimondja, hogy a munkáltató a 15–16. §-ban meghatározott jognyilatkozatait általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével (a továbbiakban együtt: munkáltatói szabályzat) is megteheti.

A munkáltatói szabályzatot közöltnek kell tekinteni, ha azt a helyben szokásos és általában ismert módon közzé teszik.

A munkáltató lényegében korlátozás nélkül tehet kötelezettségvállalást tartalmazó jognyilatkozatot, így tipikusan ilyen a jutalomtűzés, prémiumtűzés, vagy éppen egy cafeteria szabályzat. Ezek a szabályzatok akár a jogosult terhére is módosíthatók. Az Önök által módosítani kívánt „év végi jutalmazási” szabályzat munkajogi tekintetben nem kifogásolható. Különösen indokolja ezt az a tény, hogy a munkáltató juttatása a változtatás következtében nem csökken.

Az év végi juttatás során figyelemmel kell lenni a már év közben juttatott esetleges cafetéria juttatásokra is. A munkáltatók általában e juttatásokat bruttó módon határozzák meg, így attól függően, hogy ki milyen juttatást választ a nettó jövedelme eltérhet (például a lakáshitel törlesztéséhez történő hozzájárulásra Szja tv. 1. sz. m. 2.7. pontjára), kérdés, azzal, hogy szja tv. rendelkezéseit is érdemes itt megvizsgálni.

Forrás: munkajog.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 18th. . Hostgator coupons adatments, adat visszallts, adathelyrellts, letrlt, formzott, particionlt, pen drive, bit byte bjt kilobjt kilobyte megabjt megabyte gigabjt gigabyte terabjt terabyte terrabjt terrabyte lemez lemezek backup copy bad sector szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban szmtgp szerviz, szmtgp javts, pc javts otthonban, pc szerviz otthonban,  pc szerels otthonban, szmtgp javts otthonban, szmtgp szerviz otthonban, szmtgp szerels otthonban, laptop javts, laptop szerviz, laptop szerels otthonban