Elfogadta kedden a portugál parlament a 2014-es költségvetést. A parlament épülete előtt több ezer szakszervezeti tag és nyugdíjas tiltakozott a közszférában tervezett bércsökkentések és a nyugdíjak lefaragása miatt.


A hatalmon levő jobbközép portugál kormánynak kényelmes többsége van a parlamentben, ezért a költségvetést különösebb gond nélkül fogadták el. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt "alkotmányügyi provokációnak" nevezte a költségvetést, és a többi párttal együtt bejelentették, hogy az alkotmánybíróságon támadják meg a költségvetés egyes részeit.

A gazdasági és pénzügyi válság miatt Portugália 2011-ben szorult az Európai Bizottságból (EB), a Nemzetközi Valutaalapból (IMF) és az Európai Központi Bankból (EKB) álló trojka segítségére. A trojka 78 milliárd eurót adott Portugáliának egy pénzügyi mentőcsomag keretében.

A trojka felügyelete 2014 májusában jár le, Portugália onnantól a saját lábára állhat, de az alkotmánybíróság esetleges költségvetési vizsgálata kockázatot jelent az ütemtervre. Az ellenzék olyan részeket akar megvizsgáltatni a költségvetésből a bíróságon, amelyek összesen 1,3 milliárd eurónyi bevételt adnának jövőre az államnak.

Maria Luis de Albuquerque portugál pénzügyminiszter szerint már nincs vészhelyzet, derűsek a kilátások, de éppen ezért nem szabad most feladni, és felhagyni a szigorú költségvetési politikával. A kormány szerint csak a hiteles fiskális politikával lehet visszaszerezni a befektetői bizalmat.

Az érvelésnek megfelelően a kormány legfontosabb célja a költségvetési hiány csökkentése. 2013-ban 5,5 százalékos hiány várható, 2014-re 4 százalékot akarnak. A költségvetés tervezete szerint 2010 óta először gazdasági növekedés lehet, és ugyanennyire jó hír, hogy a tervezet bejelentése után 5,91 százalékra mérséklődtek a tízéves lejáratú portugál államkötvények hozamai.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 26th. .