Decemberi elnökségi ülésén dönthet a kórházszövetség arról, hogy kéri-e a kormány állásfoglalását a hálapénz-elfogadás jogi szabályozásának értelmezésében – értesült a Magyar Nemzet.


Rácz Jenő, a testület korábbi elnöke megerősítette, hogy egy közelmúltban tartott egészségjogi fórumon eltérő vélemények fogalmazódtak meg a paraszolvencia engedélyezésével kapcsolatban. A Vasárnapi Hírek korábban azt írta, Gellér Balázs jogászprofesszor értelmezése szerint az idén júliustól hatályos büntető törvénykönyv (Btk.) egyértelműen fogalmaz: aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, vagy ennek ígéretét elfogadja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Mint ismeretes, a tavaly nyáron életbe lépett munka törvénykönyve kimondta, a kórházak engedélyezhetik a hálapénz utólagos elfogadását. A Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása bűntettnek minősül. A lap korábban arról számolt be, hogy az intézmények nem készültek nagy változásra, mivel ha a kórház belső szabályzata nem tiltja a paraszolvencia elfogadását, az továbbra sem minősül vesztegetésnek. Márpedig a legtöbb intézmény tavaly már zöld jelzést adott a rendszernek.

Rácz Jenő, aki jelenleg a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója, hangsúlyozta, a hálapénz nem számít hungarikumnak, a többi posztszocialista országban, valamint Kínában ugyanolyan elterjedt, mint hazánkban. Ennek oka, hogy ezekben az országokban az egészségügyi szolgáltatások esetében a kereslet és a kínálat között nagy az eltérés, emiatt pedig a betegekre jellemző a kiskapuk keresése. A paraszolvencián többféle jelenséget kell érteni. Idetartozik a büntetendő, előre kikövetelt hálapénz, a jól ismert borítékcsúsztatás, ugyanakkor idesorolható a kis értékű ajándékok – például egy doboz csokoládé, egy üveg bor – adása is. Utóbbi gyakorlat a világon mindenütt jelen van s nincs is szükség a tiltására – mondta Rácz Jenő.

Rácz Jenő hangsúlyozta, a hálapénzt nem lehet önmagában jogszabállyal megszüntetni, ehhez átfogó szakpolitikai program szükséges. Példaként említette egyebek mellett a várólisták átláthatóbbá tételét és csökkentését, a szabad orvosválasztás jogszabályi áttekintését, továbbá a munkaidőn kívüli orvoslás megfelelő szabályozását. Az igazgató felhívta a figyelmet, fontos szempont az egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet csökkentése is, ebben a közelmúltban már történtek előrelépések a népegészségügyi programok bevezetésével.

Forrás: Magyar Nemzet

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Saturday the 17th. .