Brüsszel nagyobb átláthatóságot szorgalmaz a nők és a férfiak fizetését illetően. A nemzetközi nőnap alkalmából pénteken elfogadott ajánlásában az Európai Bizottság arra kérte az uniós tagállamokat, hogy tegyék átláthatóbbá a nők és a férfiak fizetéséről szóló információkat, és ezáltal segítsék a fennálló különbségek megszüntetését.


    A bérszakadék – a férfiak és a nők órabére közötti átlagos különbség – a brüsszeli összesítések szerint az elmúlt években nem nagyon csökkent. Jelenleg az EU egészét tekintve 16,4 százalék volt, míg az elmúlt években 17 százalék körül vagy afölött mozgott.
 
  Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy a tagállamok a bérek átláthatóságát egyebek közt a munkavállalók bértájékoztatás iránti kéréseinek legitimálásával, a vállalatok beszámolási kötelezettségének előírásával, a nagy cégeknél béraudit bevezetésével és az egyenlő díjazás szempontjának a kollektív tárgyalásokba való beemelésével javítsák. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény 2015 végén vár beszámolót a tagállamoktól a most ajánlott intézkedések végrehajtásáról.
 
  Az Unió egyébként más területeken is lelkes támogatója a gendersemleges foglalkoztatásnak. Minden évben megtartja az Egyenlő Díjazás Európai Napját, amely az új naptári év azon napját jelöli, amikortól a nők – a férfiakhoz képest – már ténylegesen pénzt keresnek munkájukkal. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy jelenleg a nők 59 napot ingyen dolgoznak, a fennmaradó munkanapokra leosztva így érik el a férfiak keresetét. Idén ez február 28-ra esett.
 
  Az Európai Bizottság is direktívában írta elő a 40 százalékos női kvótát a tőzsdei cégek igazgatótanácsában. 2013-ban ez az arány az EU átlagában 16,6 százalék volt, míg Magyarországon mindössze 12 százalék.(Ugyanakkor női cégtulajdonosok a régió országai közül Magyarországon vannak a legnagyobb arányban a Bisnode friss felmérése szerint.)

 

Forrás: Piac&Profit

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 14th. .