A munkaadók 70 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot.

 

Ingyenes munkajogi mobilapplikációt mutatott be az Allen & Overy ügyvédi iroda a közelmúltban. A MunkaÜGYES! nevű alkalmazást eddig több mint hatszázan töltötték le, lényege, hogy közérthető formában mutassa be a munkaszerződések fontosabb elemeit, és hasznos tippeket ad a munkaadói és a munkavállalói oldal számára is. Így különösebb jogi ismeretek nélkül is ellenőrizhetik például a munkavállalók az eléjük tett munkaszerződést. 

A munkaügyi ellenőrzések során a foglalkoztatók 70 százalékánál találtak valamilyen jogsértést, de a dolgozók egyre tudatosabbak, egyre jobban ismerik a jogaikat.

– A hatósághoz beérkező kérdések számát folyamatos növekedés jellemzi. Tavaly összesen 570 esetben tájékozódtak a hatóság külső honlapján, illetve kértek segítséget postai vagy elektronikus úton – tudtuk meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság Munkaügyi Főosztályától. Emellett a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveinek munkaügyi felügyelőségei több mint 1500 ügyben adtak tájékoztatást a tavalyi év januártól decemberig terjedő időszakában.

Ez alapján is látható, hogy a munkavállalók valamelyest tudatosabbak lettek az elmúlt években – több információval rendelkeznek a munkaviszonnyal kapcsolatos szabályokról és a jogaikkal összefüggésben. A hatóság szerint ennek is köszönhető, hogy a részletes szabályozással, például a műszakpótlékokkal kapcsolatban egyre több kérdés érkezik hozzájuk. A munkaügyi felügyelőségek pedig a panaszok és közérdekű bejelentések vonatkozásában is tájékoztatást adnak az érdeklődőknek.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a munkaadóknál még mindig magas a jogsértések aránya. Ráadásul 2013-ban ez mind a foglalkoztatók, mind az érintett munkavállalókat érintően növekedést mutatott a 2012-höz képest. 

A felügyelők már csak a szabálytalanság tényével találkoznak, de a tapasztalatokból leszűrhető, hogy a munkáltatók egy része nincs tisztában a munkaügyi szabályokkal  vagy legalábbis ezt állítja –, illetve hogy egyszerűen nem számít az ellenőrzésre.

Jogsértések

A leggyakoribb esetek

A munkaadó nem fizeti ki határidőre a munkabért, vagy megszegi a garantált bérminimumra, illetve minimálbérre vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Hiányos, hamis, vagy hiányzik a munkaidő-nyilvántartás.

A jogviszony bejelentésének elmulasztása, illetve munkaszerződés nélküli foglalkoztatás. 

A munkaidőre és pihenőidőre vonatkozó szabályok megszegése.

Különböző pótlékokra, illetve a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése.

A munkaviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállítása és kiadása, valamint az elszámolás hiánya.

A munkaviszony létesítésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség elmulasztása.

 Forrás: metropol.hu

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 26th. .