Legalább 15 milliárd forintot jelentene a szociális ágazatban dolgozók bérrendezési terve a 2014-es költségvetésben - a forrásról azonban nincs hír egyelőre. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint a szociális szférára az egészségügyi szakdolgozói bértáblát kellene kiterjeszteni, "de az is csak tűzoltás lenne". Jelenleg a létminimum környékén keresnek az érintettek.


Létminimum alatt

Augusztus elején jelentették be a szociális területen dolgozók, hogy a terület bérrendezését - a KSH által megállapított létminimum alatt keresnek az érintettek jelenleg- szorgalmazó kéréseiket sorozatban nem vette komolyan az Emberi Erőforrások Minisztériumának ágazatért felelős tárcája, ezért demonstrációs bizottságot szerveztek, valamint az országos sztrájk lehetőségét is felvetették. Ennek hatására a kormány szeptemberben tárgyalóasztalhoz ült a szociális ágazat képviselőivel.

A bejelentés óta eltelt szűk két hónap végén a Pécsi STOP a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság egyik résztvevőjéhez, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéhez (BDDSZ) fordult, hogy összegezzék, mik is zajlottak is le az eddigi egyeztetéseken, illetve milyen lépések segítenék a jelenleg létminimum alatt kereső szociális ágazat dolgozóit.

A 20 százalékos béremelés mellé cafeteria is kellene

Pécsen a BDDSZ által is kért változások 287 bölcsődei dolgozót érintenének, ennyi munkavállalót foglalkoztatnak a megyeszékhely bölcsődéiben. A szakszervezet baranyai titkára szerint kezdetnek egy 20 százalékos béremeléssel lehetne számolni, de ezzel is csak azt a szintet érné el, amennyivel el vannak maradva.

"Körülbelül nettó 80 ezer forintot, egy szakmai minimálbért visz ma haza egy bölcsődei gondozó, dacára annak, hogy hány éve van a szakmában és milyen a végzettsége. Ez annak köszönhető, hogy egyrészt 2008 óta be van fagyasztva a közalkalmazotti bértábla, és a fizetési osztályok összecsúsztak. A 20 százalék körüli béremelés nettó 100 ezer forint körüli összeget jelentene havonta, de ezek mellé szükséges lenne cafeteria-juttatásokat is bevezetni, mint az Erzsébet-utalvány, vagy a SZÉP-kártya, mellyel a dolgozók életkörülményei, kismértékben ugyan, de javulhatnának" - fejtette ki a szakszervezet baranyai titkára.

Hiányos kormányzati kommunikáció

A BDDSZ elnöke, Szűcs Viktória a Pécsi STOP kérdésére elmondta, eddig kétszer tárgyaltak a kormányt képviselő EMMI Szociális Államtitkársággal, "azonban a Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság teljes egésze nem jutott el a megbeszélésekre, mert többszöri kérésünkre sem hívták meg az összes érintett szervezet képviselőjét ezekre az alkalmakra". A tárgyalások legfőbb tétje az idei kereset-kiegészítés és a jövő évi bérrendezés.

"A szociális ágazatban országosan körülbelül 92 ezer embert kellene, hogy érintsen ez a bérrendezés. Ők állami, önkormányzati, alapítványi, vagy egyházi intézményekben dolgoznak. A béremelés összege - a munkaadói terheket is magába foglaló úgynevezett szuperbruttóban -, mindenkire vonatkoztatva 30 milliárd forintot jelentene, ebből a költségvetési intézményekben foglalkoztatottakra vonatkozóan bruttó 15 milliárd a forrásigény. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptunk ígéretet arra, hogy ezt a javaslatot egyeztetik a Nemzetgazdasági Minisztériummal, illetve beterjesztik a szeptember 25-ei kormányülésre, egyelőre azonban nem tudjuk, milyen döntés született, mert még nem kaptunk tájékoztatást. Úgy tudjuk, hogy hétfőn, szeptember 30-án kerül benyújtásra a parlament elé a jövő évi költségvetési törvénytervezet, ha addig nem kapunk választ, akkor csak a törvénytervezetből és esetleg a sajtóból fogjuk tudni, betervezték-e a kívánt összeget 2014-re. Mindezek mellett tárcával a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanács újraindításában és az ágazati kollektív szerződések kérdésében is dűlőre kell jutni."

Sztrájkhajlandóság

Eddig több tízezer támogató aláírás gyűlt össze a szociális ágazat bérrendezésének szükségességével kapcsolatban, az aláírók egyetértettek az egészségügyi bértábla szociális ágazatra történő kiterjesztésével, s a napokban, mivel a területről több jelzés is érkezett megkezdtük a sztrájkhajlandóság felmérését az intézményekben.

"Ha nemleges kormányzati választ kapunk, akkor kénytelenek leszünk erősebb nyomást gyakorolni a döntéshozókra, akár a sztrájk lehetősége is fennállhat."

A jövő generációját tartják a kezükben

A BDDSZ elnöke szerint az egészségügyi szakdolgozói bértábla szociális szférára történő kiterjesztése lenne az első lépés a bérrendezésben. "De ez is csak tűzoltásra lenne elég, hiszen a 2008 óta befagyasztott közalkalmazotti bértáblában ma már 65 fizetési ponton alacsonyabbak az illetménytételek a minimálbérnél és a szakmunkás bérminimumnál, de mivel a minimálbér és a garantált bérminimum kötelezősége mindenkire vonatkozik, így az érintett kollégák bére ezen az összegen stagnál. Ez egyben azt is jelenti, hogy nincs bérkülönbség a szakképzetlen és szakképzett dolgozó között, de egyformán 72 ezer Ft-ot visz haza egy pályakezdő és egy közel 30 éve pályán lévő felsőfokú szakképzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő is. Miközben mi a jövő generációját tartjuk a kezünkben szó szerint, és több kutatás is bizonyítja, hogy az első évek a legfontosabbak egy gyermek fejlődésében és életében, ugyanakkor a munkánkért méltán járó anyagi elismerés eddig elmaradt."


Forrás: stop.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Sunday the 17th. .