A sajtót és a közvéleményt élénken foglalkoztatja a kínai Fudan Egyetem kampuszának megépítése körüli vita. Azonban a médiában kevés helyen foglalkoztak a kérdéssel, hogy az éppen átalakuló magyar felsőoktatás versenyképességére milyen hatással lehet, egy szinte korlátlan anyagi erőforrásokkal rendelkező, Európában piacszerzésre és tudományos elismertségre törekvő egyetem megjelenése.

A Fudan Egyetem jelenleg is több hazai felsőoktatási intézménnyel működik együtt, például a Corvinus Egyetemmel, vagy a Semmelweis Egyetemmel. Ezek az egyetemek eddig partnerként tekinthettek a kínai Fudanra, azonban néhány éven belül már versenytársak lesznek, és félő, hogy komoly hátrányból kell majd felvenni a harcot.

A magyar felsőoktatás jelenleg zajló modell váltásának egyik indoka, hogy a következő években beérkező Európai Uniós pénzeket, egy rugalmasabb rendszerben használhassák fel az egyetemek. Ennek célja, a nemzetközi rangsorokban történő jelentős előrelépések 2030-ig, valamint az, hogy a magyar felsőoktatásba minél több külföldi hallgató vegyen részt.

Mindkét cél elérését nehezíti meg egy olyan, már nemzetközi szinten elismert egyetem megjelenése az országban, mint a Fudan Egyetem.

Új szereplőként mindent meg fog tenni, hogy a legkiválóbb magyar oktatókat, kutatókat magához csábítsa. Ehhez bizonyára magasabb fizetéseket tud biztosítani és egy jobb, modernebb infrastruktúra is rendelkezésére fog állni, ami bizonyára minden oktató-kutató számára vonzó lesz.

Egy külföldi hallgató, amikor hazánkban egyetemet keres, inkább választja majd azt a felsőoktatási intézményt, amelyik nemzetközi rangsorban jóval a hazaiak felett áll minden tekintetben. Ezzel a magyar egyetemek komoly bevételi forrásoktól fognak elesni.

Ezek a hatások együttesen a teljes magyar felsőoktatásra hátrányosak lesznek. A modell váltással kitűzött célok elérése szinte bizonyosan nem fog megvalósulni a Fudan Egyetem elszívó hatása miatt.

Ezért az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés kéri a döntéshozókat, hogy ne csak a politikai célokat vegyék figyelembe, hanem a magyar felsőoktatás és ezen keresztül az ország jövőjét is.

 

ÉSZT  

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Thursday the 5th. .