A 2015-ös költségvetéshez kapcsolódó törvénytervezetek eddig megismert paraméterei tovább rontják a magyar munkavállalók, benne a közszolgálati munkavállalók életviszonyait - hívja fel a figyelmet a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma a Napi.hu szerint.


Úgy látják, hogy a költségvetés eddig megismert számai azt jelzik, hogy - a pedagógus életpályához kapcsolódó bérfejlesztés további lépcsője, valamint a fegyveres és rendvédelmi bérek emelésén túl - a kormány nem kívánja megoldani az ezzel a költségvetéssel már hetedik éve befagyasztott, és az előmenetel szempontjából gyakorlatilag funkcióját vesztett közalkalmazotti és köztisztviselői bérrendszerek okozta feszültségeket.

A fórum gazdaságilag és társadalmilag is elhibázottnak tartja a béren kívüli juttatások, a különböző cafetériaelemek eddig is indokolatlan mértékű adójának további emelését. Ezzel ugyanis nem csak a munkavállalók juttatásai, hanem az elfogadóhelyeken meglévő munkahelyek is veszélybe kerülnek.

Ezeken túl elfogadhatatlan számukra a társadalom korszerű működéséhez elengedhetetlen internet bármilyen önálló vagy telekommunikációs adóban elrejtett, és ezzel a szabad hozzáférést is nehezítő adóztatása.

A közszféra, az állami feladatok működtetéséhez szükséges intézményhálózat alulfinanszírozottsága a 2015-ös költségvetésben is változatlan marad, amely veszélyezteti az ellátórendszerek - kórházak, múzeumok, iskolák, egyéb egészségügyi-, szociális- és gyermek ellátó intézmények - működési biztonságát és elfogadhatatlan helyzetbe hozza a különböző szociális ellátásban részesülők, azt bármilyen módon igénybe vevők körét és családjait - húzzák alá.

A fórum követeli a kormánytól, hogy a parlament előtt levő adó- és költségvetési törvénytervezetekről a legrövidebb időn belül történjen érdemi egyeztetés az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretén belül.

Forrás: index.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
További információk

Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT)
1146 Budapest, Thököly út 58-60.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel/Fax: (1) 473-14-29

Sajtókapcsolat: Kiss Balázs
Telefon: +3620-666-3539
Email: sajtó@eszt.hu

Friday the 20th. .